04 12 2015 | 08:06
Ψηλά στην ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη χώρα μας βρίσκεται η προμήθεια LNG στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και μάλιστα μέσω της συνεργασίας αμερικανικών εταιρειών στην κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Αθήνα έχει κάνει ρεαλιστική στροφή στην ενεργειακή της πολιτική. Αυτή σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια Άμος Χοκστάιν και κινείται σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ με σκοπό τη μεταφορά αζερικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα για την προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB).
Το δεύτερο επίπεδο είναι η πρόθεση των Αμερικανών να τροφοδοτήσουν με υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο (LNG shale gas) την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι ένας από τους προορισμούς (όπως επίσης η Κροατία κ.ά). Αυτό προϋποθέτει όχι μόνον την ολοκλήρωση της επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και (κυρίως) τη δημιουργία δεύτερου τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.
Από εκεί το αέριο θα μπορεί να τροφοδοτεί τον αγωγό IGB, να κατευθύνεται στη Βουλγαρία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες που σήμερα εξαρτώνται από ρωσικό αέριο. Η αμερικανική εταιρεία Cheniere σχεδιάζει εξαγωγές αερίου από το 2016 και δεν αποκλείεται (αν και δεν επιβεβαιώνεται) να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη Κέρι.
Το βέβαιον είναι ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην αμερικανική Cheniere, τον Όμιλο Κοπελούζου που ξεκίνησε το project, και τη ΔΕΠΑ που φέρεται να εγκαταλείπει το ανάλογο σχέδιο που είχε εκπονήσει για την Καβάλα και να προσχωρεί στοprogect της Αλεξανδρούπολης, βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι θερμές.
Μετά την Κύπρο
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό. Ο κ. Κέρι θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (11:40 στο Μέγαρο Μαξίμου) όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (12:30 στο ΥΠΕΞ).
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα τον Νοέμβριο σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις στο Συριακό και η νέα απόπειρα εξεύρεσης μίας πολιτικής λύσης μέσω της Διαδικασίας της Βιέννης άλλαξαν τον σχεδιασμό του.
Αναμφίβολα, η ατζέντα Κέρι θα είναι ευρεία, έχοντας μάλιστα εμπλουτιστεί εσχάτως με δύο κρίσιμα ζητήματα: πρώτον, την αστάθεια που προκαλεί η ρωσοτουρκική αντιπαράθεση μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su - 24 από την Άγκυρα και, δεύτερον, από τις συνέπειες των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Η Αθήνα αναμένει επίσης από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στήριξη στο ζήτημα της μείωσης του χρέους. Πρόκειται για μία κίνηση που θα έχει συμβολική σημασία, αλλά από πρακτικής απόψεως όλα εξαρτώνται από την εκπλήρωση των όρων του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο.