01 12 2015 | 08:37
Σημαντική μείωση της τάξης του 18% από την αρχή του έτους, η οποία αναμένεται να φτάσει έως και το 20% στις αρχές του 2016 καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής.
Η μείωση οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου, με την οποία είναι συνδεδεμένη στην Ελλάδα η τιμή εισαγωγής του καυσίμου από τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ. Καθώς λοιπόν η τιμολογιακή πολιτική των ΕΠΑ είναι κοστοστρεφής (κόστος απόκτησης συν περιθώριο) καταγράφεται αυτή η σημαντική μείωση. Ακόμη μεγαλύτερη είναι πάντως η μείωση για τους βιομηχανικούς πελάτες και φτάνει το 50% καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών η ΕΠΑ συμμετείχε στις πρόσφατες δημοπρασίες (gas release) της ΔΕΠΑ, εξασφαλίζοντας φυσικό αέριο σε ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές. Σημειώνεται ότι μετά την απελευθέρωση της αγοράς για τους βιομηχανικούς καταναλωτές το καλοκαίρι, οι ΕΠΑ μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν ποινή take or pay για την αντίστοιχη ποσότητα κατανάλωναν οι βιομηχανικοί πελάτες τους (για την ΕΠΑ Αττικής οι περίπου 50 βιομηχανικοί πελάτες αντιστοιχούν στο 15 – 20% της συνολικής κατανάλωσης).
Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΑ, το φυσικό αέριο εμφανίζεται στον τομέα της θέρμανσης κατά 30% φθηνότερο από το πετρέλαιο και κατά 70% φθηνότερο από την ηλεκτρική ενέργεια. Το πλεονέκτημα σε επίπεδο κόστους δε μένει απαρατήρητο, καθώς η ΕΠΑ Αττικής και φέτος εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη με νέους πελάτες (42% αύξηση συγκριτικά με πέρυσι) έχοντας υπογράψει πάνω από 6500 νέα συμβόλαια. Μάλιστα ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, που περιόρισαν σημαντικά την ανταπόκριση των πελατών στο πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης λέβητα, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί το 40% των κονδυλίων περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Πάντως αυτή τη στιγμή η ΕΠΑ Αττικής θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα την αύξηση του αριθμού των πελατών της μέσω της αύξησης των συνδέσεων στο υφιστάμενο δίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή η διείσδυση στο υφιστάμενο δίκτυο κυμαίνεται στο 30% ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος για το 2013 βάσει επιχειρησιακού πλάνου είναι το ποσοστό να φτάσει στο 60%. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΕΠΑ ζητεί να υπάρξει αξιοποιήσει των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και να συνεχιστούν για τα επόμενα 4-5 χρόνια αντίστοιχα προγράμματα επιδότησης αλλαγής καυστήρα, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου, ότι παρά την οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα που καταγράφονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ρεύμα, η ΕΠΑ Αττικής έχει καταφέρει με το δομημένο μηχανισμό διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διατηρεί να έχει κρατήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές χαμηλά στα επίπεδα του 2,5 -2,7%.
Στρατηγικό πλάνο
Μέσα στο 2016 πάντως η ΕΠΑ Αττικής, με την ενεργό συμμετοχή του μετόχου μειοψηφίας, δηλαδή της Shell θα καταρτίσει το στρατηγικό της πλάνο που θα περιλαμβάνει και τα επόμενα βήματα ενόψει απελευθέρωσης της αγοράς. Υπό αυτό το πρίσμα, παραμένει ανοιχτό για την εταιρεία το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων εταιρειών εμπορίας αερίου στο εξωτερικό, οι οποίες εκτός από φυσικό αέριο παρέχουν και ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα ενόψει πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς το 2018 και για τους οικιακούς πελάτες, θα επανεξεταστεί και η πολιτική προμηθειών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον οι συνθήκες αγοράς το επιτρέψουν και το κόστος είναι ανταγωνιστικό, να υπάρξει προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. "Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε τους πελάτες μας. Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να έχουμε ανταγωνιστικά κόστη και να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας" αναφέρει ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Γιάννης Μητρόπουλος.
Δημοπρασίες
Πρόσφατα διενεργήθηκαν οι πρώτες δημοπρασίες της ΔΕΠΑ με τη συμμετοχή των ΕΠΑ, στις οποίες διατίθεται το 15% των συνολικών ποσοτήτων από 10% που ήταν προηγουμένως. Αυτές οι δημοπρασίες αποτελούν σύμφωνα με την άποψη της ΕΠΑ Αττικής, εργαλείο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την είσοδο νέων προμηθευτών και όχι για την απευθείας προμήθεια ποσοτήτων από την πλευρά των επιλεγόντων βιομηχανικών πελατών. Στο πλαίσιο αυτό, στις παρατηρήσεις που θα κάνει η ΕΠΑ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κατατεθούν μια σειρά από προτάσεις όπως: η αύξηση των προς διάθεση ποσοτήτων στο 20% από 15%, η αύξηση του μεριδίου που θα μπορεί να διεκδικήσει ένας πελάτης (το ποσοστό αυτό μειώθηκε από το 25% στο 15%), η ενίσχυση της ευελιξίας και για τους εμπόρους – προμηθευτές (αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ευελιξία στην ημερήσια απορρόφηση των ποσοτήτων από τους προμηθευτές σε αντίθεση με τους επιλέγοντες βιομηχανικούς πελάτες).
Απελευθέρωση
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στο φυσικό αέριο, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, η οποία θα οδηγήσει στο σπάσιμο των ΕΠΑ σε εταιρείες προμήθειας και σε εταιρείες διαχείρισης του συστήματος διανομής (ΕΔΑ). Στο πλαίσιο αυτό στην Αττική η ΕΠΑ θα σπάσει σε μία εταιρεία εμπορίας και μία εταιρεία διανομής, με την εταιρεία εμπορίας να έχει χάσει από το καλοκαίρι το μονοπώλιο στους βιομηχανικούς πελάτες, κάτι που θα γίνει και για τους οικιακούς από την 1/1/2018. Ενόψει των αλλαγών, η ΕΠΑ Αττικής υπέβαλε προ ημερών στη ΡΑΕ τις προτάσεις της για το νέο κανονισμό τιμολόγησης στη διανομή αλλά και για τον κώδικα διαχείρισης του δικτύου διανομής, με την ανεξάρτητη αρχή να καλείται να τον εγκρίνει με τις όποιες τροποποιήσεις μέσα σε 3 μήνες. Στη συνέχεια με βάση το νέο κανονισμό θα υποβληθούν στο Ρυθμιστή τα νέα τιμολόγια διανομής στα τέλη Φεβρουαρίου, τα οποία και θα εγκριθούν επίσης σε διάστημα 3 μηνών μέχρι τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι η ΕΠΑ Αττικής και ο μέτοχός της Shell, όπως και οι άλλες δύο ΕΠΑ (Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) με τον κοινό μέτοχο Eni (και στις τρεις ΕΠΑ βασικός μέτοχος πλειοψηφίας είναι θυμίζουμε η ΔΕΠΑ), θεωρούν ότι ενόψει της κατάργησης του δικαιώματος για αποκλειστική εκμετάλλευση των περιοχών που τους είχαν παραχωρηθεί, θα πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση και να υπάρξει αποζημίωση. Στο παρελθόν πάντως οι ΕΠΑ δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία όταν η προηγούμενη κυβέρνηση τους είχε προτείνει ανταλλάγματα όπως η χρονική και χωρική επέκταση των αδειών τους.
(capital.gr, 1/12/2015)