Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα κατά και μετά τη συζήτηση στη Βουλή των συμβάσεων που αφορούσαν τις πετρελαϊκές περιοχές στον Πατραϊκό κόλπο, στα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Υπενθυμίζω, ότι, για το ΣΥΡΙΖΑ η αναζήτηση φυσικών πρώτων υλών, η αξιοποίηση και η ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας μας, των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων, είναι από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η σχεδιαζόμενη από αυτόν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τις συμβάσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε στη Βουλή γιατί φρονεί ότι τόσο η έρευνα όσο και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα πρέπει να γίνει κάτω από ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από αυτό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του μισθώματος, με διαβούλευση και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, μεριμνώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων και συνταιριάζοντας την ερευνητική δραστηριότητα με τις  παραγωγικές διαδικασίες που αναπτύσσονται ήδη σε μια περιοχή, όπως π.χ. ο τουρισμός.

Τις καταψήφισε γιατί οι συμβάσεις αυτές δεν προάγουν και δεν κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Αντίθετα εκχωρούν, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στους ιδιώτες μισθωτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της σύναψης Συμβάσεων "Διανομής της Παραγωγής" στις οποίες, ως γνωστόν,  η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Είναι κατά των συμβάσεων "Μίσθωσης", που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, στις οποίες ο ανάδοχος, δηλ. ο μισθωτής και όχι το Δημόσιο,  είναι ο κύριος του κοιτάσματος και που με αυτές εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των επίδοξων ερευνητών - εκμεταλλευτών των υδρογονανθράκων.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή  ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει ότι συνήθης στρατηγική και πρακτική είναι το σταδιακό άνοιγμα των πετρελαιοπιθανών περιοχών για έρευνα, ώστε η συνεπαγόμενη καλύτερη εικόνα του υπεδαφικού μας πλούτου από τις έρευνες της προηγούμενης περιόδου ν’ αξιοποιηθεί με τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου για το κράτος καθεστώτος εκμετάλλευσης μελλοντικών κοιτασμάτων.

Γι αυτό κάναμε τότε έκκληση στον Υπουργό να: α) σταματήσει  το διαγωνισμό για τις νέες παραχωρήσεις που αφορά 23 νέα "οικόπεδα" (μπλόκς),  που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της προς παραχώρηση έκτασης της χώρας μας και β) να αξιολογήσει πρώτα τα αποτελέσματα των τριών παραχωρήσεων στη Δυτική Ελλάδα και μετά να αποφασίσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και όρους θα προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις.

Είχαμε τονίσει ότι η  όποια  επιχειρησιακή  έρευνα  &  αξιοποίηση  ορυκτών  πόρων  της  χώρας  θα  πρέπει  να  μην δεσμεύει την επομένη  Ελληνική  Κυβέρνηση,  που θα αναδειχθεί μέσα από μια  νωπή  εκλογική  εντολή.

Βεβαίως η κυβέρνηση κώφευσε και δυστυχώς προχώρησε στην διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για τα νέα 23 οικόπεδα (20 στην θάλασσα και 3 στην ξηρά), με τις ίδιους περίπου κανόνες, προϋποθέσεις και συμβατικές  υποχρεώσεις με τις οποίες ολοκλήρωσε τους διαγωνισμούς στις προαναφερθείσες τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα σταματήσει το διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Θα τον επαναπροκηρύξει, τροποποιώντας τον σχετικό νόμο 4001/2011, ιδρύοντας ταυτόχρονα Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που θα μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων  και θεσμοθετώντας ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας.

Και βεβαίως θα προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης και της έκτασης των προς παραχώρηση οικοπέδων, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του Δημοσίου, χωρίς βεβαίως να αποθαρρύνονται οι μελλοντικοί επενδυτές.

Το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων  της χώρας μας είναι οι άξονες που θα καθορίζουν την πολιτική μας.

* Ο κ. Απόστολος Αλεξόπουλος είναι:

- Αν. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μιου Αθηνών

- Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΥΠΕΚΑ

- Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr