ΤΑΙΠΕΔ: Πάει πιο πίσω η παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Ν. Καβάλας - Σε μόνιμο «πάγο» η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας energypress.gr

10 05 2022 | 07:31
Νέα μετάθεση, η πολλοστή, για την τελική φάση του διαγωνισμού της παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας δείχνει το αναθεωρημένο ADP του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο μέτωπο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, το δεύτερο project, αυτό της διαδικασιας πωλησης της ΔΕΠΑ Εμποριας φαίνεται να παγώνει… 
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο πρόγραμμα αξιοποίησης δημοσίων εταιρειών και υποδομών στον ενεργειακό τομέα σε μετάθεση οδηγείται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δεσμευτικές προσφορές πάνε πια για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και πιθανότατα για το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Αν και οι δεσμευτικές προσφορές είχαν προγραμματιστεί για το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου, εντούτοις το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει στις παρατηρήσεις του:  «Εκκρεμεί η έκδοση από τη ΡΑΕ του Πλαισίου Κανονισμού Τιμολόγησης που θα ορίζει τη μεθοδολογία και τις αρχές κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ. Την 28η Φεβρουαρίου η ΡΑΕ δημοσίευσε Σχέδιο Κανονισμού προς διαβούλευση. Η περίοδος διαβούλευσης έληξε στις 11 Απριλίου. Επαναξιολόγηση διαγωνιστικής διαδικασίας υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των κανονιστικών υποχρεώσεων στην αγορά ενέργειας», καταλήγει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμειο αναμένει και την έκδοση του κανονισμού της Ε.Ε. για την υποχρεωτικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου των κρατών – μελών προκειμένου να συνυπολογιστεί στα δεδομένα των μελετών κόστους – οφέλους του έργου. Επιπλέον, η διένεξη μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ για τα συνοδευτικά έργα της ΥΑΦΑ Ν. Καβαλας αποτελεί εμπόδιο στη συνέχεια του διαγωνισμού.
ΔΕΠΑ Εμπορίας 
Στον πάγο μπαίνει η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αν και ο διαγωνισμός βρίσκεται για περισσότερο από ένα χρόνο στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών, εντούτοις το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει στις παρατηρήσεις του: «Αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των νομικών εμπλοκών». Η αναφορά έχει να κάνει με τη γνωστή δικαστική εμπλοκή της επιχείρησης αερίου με την ELFE αλλά και με την εμπορική πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία για την παροχή έξτρα εκπτώσεων στους πελάτες αερίου.
ΠΗΓΗ energypress

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr