ΑΔΜΗΕ -ΔΕΔΔΗΕ σε Θέσεις Μάχης για την "Μήδεια"- Έκτακτα Μέτρα για την Αποφυγή Μπλακ ¶ουτ

 
ΑΔΜΗΕ -ΔΕΔΔΗΕ σε Θέσεις Μάχης για την Μήδεια- Έκτακτα Μέτρα για την Αποφυγή Μπλακ ¶ουτ
 του Αδάμ Αδαμόπουλου
 Τρι, 16 Φεβρουαρίου 2021 - 09:43
 
Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της «Μήδειας» στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Τα τεχνικά συνεργεία των δύο Διαχειριστών, συνεπικουρούμενα από τα μέλη εργολαβικών συνεργείων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον «χιονιά», αποκαθιστώντας τις αλλεπάλληλες βλάβες στο δίκτυο και την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να προκύψει τυχόν πρόβλημα επάρκειας, εξαιτίας της κάθετης μείωσης της παραγωγής από αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, σήμερα, αλλά ιδίως αύριο και την Πέμπτη, καθώς οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας παραπέμπυν σε άπνοια και σε πολύ περιορισμένη ηλιοφάνεια. Όπως υποστηρίζουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Διαχειριστή, με βάση αυτό το δεδομένο, μια βλάβη σε κάποια μονάδα, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, μπορεί να προκαλέσει γενικό μπλάκ άουτ, επιδεινώνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισαν, σε περίπτωση που υπάρξει βλάβη σε μονάδα παραγωγής, ή σε γραμμή υψηλής τάσης, να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό της διακοψιμότητας αλλά και να προβαίνουν σε επιλεκτικές και σύντομες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, εφόσον προκύψει ανάγκη. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλίσει τη μέγιστη διαθέσιμη ισχύ των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Οι ανησυχίες των επιτελείων των δύο Διαχειριστών είναι εύλογες, ιδίως ανα αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη ζημιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, αλλά και η πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 1000 μεγαβάτ το τριήμερο που αναμένεται να διαρκέσει η κακοκαιρία.
Aξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη  στελεχών του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, διαπιστώθηκε ότι είναι ικανοποιητική η ετοιμότητα των υποδομών του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας, ενώ ενδεικτική της σοβαρότητας των καιριών συνθηκών και των επιπτώσεών της είναι ότι ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας αναμένεται να επισκεφθεί το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, απο κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή, Μάνο Μανουσάκη, ώστε να εξετάσουν επί τόπου την κατάσταση.
Με τελευταία ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω της  κακοκαιρίας «Μήδεια», παρουσιάζονται από το πρωί, σήμερα σε ¶γιο Στέφανο, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία,Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, ¶νοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του Διαχειριστή συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς ¶γιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175019/admhe-deddhe-se-theseis-mahhs-gia-thn-mhdeia-ektakta-metra-gia-thn-apofygh-mplak-aoyt

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr