Αισιοδοξία από τους Ελληνες CEOs

Η ετήσια έρευνα της KPMG σε 11 χώρες και 1.300 κορυφαίες επιχειρήσεις καταγράφει την επίπτωση της πανδημίας στην επιχειρηματική στρατηγική. Τι ανάφερε ο Α. Σιάμισιης, CEO των ΕΛ.ΠΕ.
Αισιοδοξία από τους Ελληνες CEOs
Δημοσιεύθηκε: 23 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:36
 
H προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες αποτελεί την κορυφαία ανησυχία και προτεραιότητα των Ελλήνων διευθύνοντων συμβουλών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας CEO Outlook που πραγματοποίησε η KPMG παγκοσμίως, εν αντιθέσει με τους ομολόγους τους στις διεθνείς αγορές που εκτιμούν ως σημαντικότερη πρόκληση την προσέλκυση ταλέντων.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.300 διευθύνοντες σύμβουλοι από 11 χώρες, επικαιροποιήθηκε με δεύτερο κύκλο ερωτημάτων στην μετά Covid περίοδο, προκειμένου να καταγράψει τις μεταβολές που επέφερε η πανδημία στη στρατηγική και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ηγετών.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, τοποθετήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ως ένας από τους μόλις 7 CEOs της διεθνούς έρευνας, που τοποθετήθηκαν δημόσια για τα ευρήματα. 
Ο κ. Σιάμισιης ανάφερε ότι η πανδημία οδήγησε σε άμεσο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και όσον αφορά τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ. πέρα από την αυτονόητη προτεραιότητα σε ζητήματα υγειονομικής προστασίας, δόθηκε έμφαση στην επιτάχυνση του ενεργειακού μετασχηματισμού – με την προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ- αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού. 
Χαρακτηριστικά ανάφερε πως η πανδημία βρήκε τη χώρα και τις επιχειρήσεις μετά από 10ετή οικονομική ύφεση, χωρίς μεγάλα αποθέματα αντίδρασης, ωστόσο, επισήμανε ότι η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Έθεσε επίσης ως προτεραιότητα για τον όμιλο ΕΛ.ΠΕ. την ευελιξία και την «αποκέντρωση» των αποφάσεων σε όλο το φάσμα των διοικητικών και επιχειρησιακών στελεχών του ομίλου.
Πέρα από την τοποθέτηση του επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. η ανταπόκριση των Ελλήνων CEO’s στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν επίσης αισιόδοξη για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 67% των Ελλήνων CEOs δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, ποσοστό το οποίο σημείωσε αύξηση μετά την κρίση της πανδημίας (ήταν αρχικώς 64%). Ωστόσο, ποσοστό 27% εκφράζει αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο διάστημα. Υψηλό πάντως ήταν το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι την προσεχή τριετία οι επιχειρήσεις που ηγούνται θα καταγράψουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά τις ανησυχίες, οι νεοεμφανιζόμενες (ή αναδυόμενες) / disruptive τεχνολογίες (20%) και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μαζί με την κλιματική αλλαγή (20%) αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Έλληνες CEOs.
Επίσης η πλειονότητα των Ελλήνων CEOs θεωρούν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις μεγαλύτερες εξελίξεις να καταγράφονται στη δημιουργία ψηφιακής εμπειρίας για τον πελάτη, όπου 60% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή. 
Επίσης:
  • Το 27% αναφέρει ότι η έλλειψη πληροφοριών σε μελλοντικά λειτουργικά σενάρια – όπως νέοι τρόποι εργασίας – αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Το 80% των CEOs αναφέρουν ότι θα επανεξετάσουν την προσέγγιση σχετικά με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με κύρια αιτία την πίεση των πελατών και των κοινωνικών ομάδων να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στο σπίτι τους (50%).
  • Το 93% αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον σκοπό της επιχείρησής τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση. 
  • Το 86% συμφωνούν ότι  το κύριο αντικείμενο των επιχειρήσεων είναι προσανατολισμένο στο σκοπό, ο οποίος παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.
  • Οι μισοί CEOs ανέφεραν ότι το κοινό περιμένει από τις επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό στις κοινωνικές προκλήσεις, καθώς η βεβαιότητα και η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις μειώνονται, ενώ όλοι πρόκειται να εισάγουν νέα μέτρα κατά του ρατσισμού σε οποιαδήποτε μορφή.
  • Η πλειοψηφία των CEOs (93%) θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές καλλιέργειας νέας κουλτούρας, αλλά και στη διεύρυνση προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (87%).
  • Το 87% αναφέρει ότι η επικοινωνία με τους εργαζόμενους της εταιρείας βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  • Σε 40% από τους ερωτηθέντες, η υγεία τους ή η υγεία ενός μέλους της οικογένειάς τους επηρεάστηκε από τον ιό και ως αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των άλλαξαν την στρατηγική απάντησή τους στην πανδημία.
  • Το 87% αναφέρουν ότι θέλουν να συνεχίσουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επέφερε η νόσος COVID-19
  • ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2042993/aisiodoxia-apo-toys-ellhnes-ceos.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr