Στα …Χαρακώματα Ριάντ και Μόσχα, Βουτιά για το Πετρέλαιο

Δευ, 9 Μαρτίου 2020 - 08:38

Το Ριάντ σήκωσε το «γάντι» στην κίνηση της Μόσχας να μην συμφωνήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου και ο …πόλεμος άρχισε. Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή της προσφέροντας αυτή φθηνότερο πετρέλαιο στις αγορές. Και καθώς οι δύο υπερδυνάμεις του πετρελαίου αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να καταλήξουν ως τα μεγαλύτερα θύματα.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου ήταν βιώσιμες για τη ρωσική οικονομία. Προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε τα μέσα για να αντιδράσει σε οποιαδήποτε δυσμενή αποτελέσματα της εξάπλωσης του κοροναϊού στο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα
Μετά από αυτό ορισμένοι αναλυτές πετρελαίου αναμένουν τιμές ακόμα και στα 20 δολ/βαρ., εντός του έτους, ενώ είνια ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή της Ρωσίας έχει ως στόχο την παραγωγή από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, αλλά και την εμμονή της Ουάσιγκτον να στοχεύσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Το πρωί της Κυριακής, η Σαουδική Αραβία απάντησε με το δικό της …όπλο. Το Ριάντ αποφάσισε να ανεβάσει την παραγωγή πετρελαίου πάνω από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα με στόχο να ρίξουν τις τιμές ακόμα περισσότερο, απαντώντας στην Ρωσία και κηρύσσοντας πόλεμο τιμών μετά την ασυμφωνία μαζί τους στην Βιέννη.
Ήδη έχουν ξεκινήσει προσφορές χτυπώντας τις τιμές στον μεγαλύτερο βαθμό την τελευταία 20ετία, στην Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ με στόχο να δελεάσουν τους πελάτες τους, για να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο σε βάρος των υπολοίπων παραγωγών και κυρίως των Ρώσων.

Τα τελευταία σχέδια της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο θα μειώσουν τις τιμές τους για τους Κινέζους καταναλωτές κατά 6 δολ. ή 7 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά αναμένεται επίσης να αυξήσουν την ημερήσια ακίνητη παραγωγή τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε όλο και περισσότερο υπερμεγέθη διεθνή αγορά.


Παράλληλα η κίνηση των Σαουδαραβών είναι και ένα δυναμικό μήνυμα προς τη Μόσχα ότι τα παιχνίδια τελείωσαν…

Όλα αυτά φάνηκαν χθες βράδυ, καθώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το άνοιγμα της αγοράς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 30%, οδηγώντας το αργό στο χαμηλότερο επίπεδο σε τέσσερα χρόνια. Σε μία από τις μεγαλύτερες βουτιές της ιστορίας, το Brent μειώθηκε από 45 δολάρια το βαρέλι σε 36,44 δολάρια, ενώ ο WTI έπεσε από 40,45 δολ. σε 32,97 δολ.,
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/164663/sta-harakomata-riant-kai-mosha-voytia-gia-to-petrelaio- 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr