Μάχη Τράτσα: Πάνε πίσω οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

 

Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας,  η είσοδος ιδιωτών στη ΔΕΠΑ και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των ΕΛΠΕ θα αποτελέσουν τα καυτά μέτωπα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων για το 2019. Πρόκειται για εκκρεμότητες του 2018 οι οποίες, παρά το τέλος των μνημονίων, παραμένουν υπό την αυστηρή επιτήρηση των θεσμών.

Για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ τα… δείγματα γραφής δεν είναι ευοίωνα. Γι’ αυτό ζητείται από την Κομισιόν τρίτη παράταση στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (η προηγούμενη λήγει στις 7 Δεκεμβρίου). Αλλωστε είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θέτει σοβαρά προσκόμματα στην εξέλιξη του διαγωνισμού.

Ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (θα αποζημιώνει τις λιγνιτικές μονάδες για την επάρκεια που παρέχουν στο ενεργειακό σύστημα) που αναμένεται να λειτουργήσει ως «τυράκι» για τους επενδυτές. Επίσης η Κομισιόν έχει ενστάσεις και ως προς ένα ακόμη «γλυκαντικό», το οποίο προτάθηκε από τους Τσέχους της Seven Energy (έχουν συμπράξει με τη ΓΕΚ Τέρνα), έγινε αποδεκτό από τη ΔΕΗ και αφορά έναν μηχανισμό επιμερισμού των κερδών και των ζημιών για την πρώτη διετία μετά την πώληση των δύο λιγνιτικών πακέτων, μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών.

Ενστάσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ την ακύρωση του προγραμματισμένου διοικητικού συμβουλίου που θα ενέκρινε τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς δεν είναι συμβατός με τους κανονισμούς της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp). Οι διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός μηχανισμός.

Ενστάσεις έχει εκφράσει η Κομισιόν και για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των Κινέζων της CHN Energy (κατέβηκε σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου). Ζητεί να διερευνηθεί η συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου αλλά κυρίως η σχέση της με τη State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν παραβιάζεται η οδηγία περί διαχωρισμού των δραστηριοτήτων παραγωγής, μεταφοράς και προμήθειας ενέργειας. Πάντως, πηγές πολύ κοντά στους Κινέζους αναφέρουν ότι «αντίστοιχα προβλήματα με κινεζικές εταιρείες, π.χ. στην Πορτογαλία, ξεπεράστηκαν από την Κομισιόν, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε πρώτα να περιμένει να δει ποιοι θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά».

Οπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, η Κομισιόν δεν θέλει να επιτύχει ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να πουλήσει και υδροηλεκτρικά έργα. Και προσθέτει: «Αν συμβεί αυτό, τα νερά θα καταλήξουν σε ξένες εταιρείες, οι οποίες έχουν ρευστότητα και θα «χτυπήσουν» δυνατά για να πάρουν τα υδροηλεκτρικά τα οποία παράγουν πολύ φθηνό ρεύμα. Μπορούν εύκολα να πετάξουν εκτός διαγωνισμού τους εγχώριους παίκτες».

Δυσκολίες

Ενα δύσκολο σταυρόλεξο αποτελεί για κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η πρώτη δοκιμασία ξεπεράστηκε μετά το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνοντας, χωρίς όρους, την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού της SHELL στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής (εταιρείες παροχής και διανομής αερίου).

Κρίσιμη παραμένει η μορφή που θα έχει η ΔΕΠΑ την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας (50,01% θα πωληθεί  σε στρατηγικό επενδυτή) και ΔΕΠΑ Δικτύων, στην οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει το 86%. Παρότι o κ. Σταθάκης είχε δεσμευτεί ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεχίζει να υπάρχει νομοθετική δυστοκία εξαιτίας προβλημάτων που έχουν σχέση με ζητήματα φορολογικά, εργασιακά (αφορούν 52 μόνιμους και 150 συμβασιούχους που απασχολούνται στη ΔΕΠΑ), καθώς και οφειλών τρίτων με κύρια αυτή της λιπασματοβιομηχανίας ELFE. Ετσι, η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του 2019 και αφού ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Δικτύων.

Οσο για την εξέλιξη του διαγωνισμού για το 50,1% των ΕΛΠΕ, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (Glencore, Vittol) αναμένεται προς το τέλος Ιανουαρίου.

Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα δημιουργηθεί, υπό την ομπρέλα της οποίας θα μπει η δραστηριότητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η πρόθεση του Δημοσίου να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τη συγκεκριμένη εταιρεία (αντί του 36,25% που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας) έχει δυσαρεστήσει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

(το Βήμα)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr