Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ σε πρώτο πλάνο βάζει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου - Target model, διαγωνισμοί ΑΠΕ και ΔΕΣΦΑ

 

Χρήστος Στεφάνου

Για σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού και αντικρουόμενων συμφερόντων που εγείρει η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ κάνει λόγο η τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας, που βάζει σε πρώτο πλάνο την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το κείμενο του νέου μνημονίου η απελευθέρωση της αγοράς αερίου βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει πλήρη ελευθερία επιλογής προμηθευτή από την 1η Ιανουαρίου του έτους. Το πρόγραμμα δημοπρασιών της ΔΕΠΑ διασφαλίζει βελτιωμένες συνθήκες ανταγωνισμού ωστόσο όπως αναφέρεται υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αντικρουόμενων συμφερόντων εξαιτίας της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου). 

Στα προαπαιτούμενα για την αγορά του αερίου και σε σχέση με τον οδικό χάρτη για τον κλάδο του αερίου περιλαμβάνονται:

Η πλήρης εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς αερίου με τους ευρωπαϊκούς κώδικες δικτύου ιδιαίτερα σε σχέση με τους κώδικες διακοψιμότητας, τους μηχανισμούς ισχύος και εξισορρόπησης.

Η υιοθέτηση όλων των απαραίτητων μέτρων και δράσεων για άρση των εμποδίων για αποτελεσματικό ανταγωνισμό στη χονδρική και τις λιανικές αγορές, τη διαχείριση των διασυνδέσεων και την προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών, την επέκταση του δικτύου διανομής και τη δημιουργία πλατφόρμας εξισορρόπησης και χρηματιστηρίου αερίου.   

Ο οδικός χάρτης, ειδικά για το θέμα των ΕΠΑ προβλέπει ως γνωστόν ότι σε περίπτωση που ένας μέτοχος θελήσει να αποχωρήσει (στις ΕΠΑ μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ με 51% και 49% ιδιώτες που ελέγχουν το μάνατζμεντ) η όποια νέα συναλλαγή θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ, με διαβούλευση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξεταστούν πιθανά εμπόδια στον ανταγωνισμό.

Ωστόσο η όποια λύση βρεθεί για τις ΕΠΑ, συνδέεται επίσης και με τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, κατά την οποία ,όπως επισημαίνεται στο νέο μνημόνιο,  είναι ζωτικό να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών με αποφυγή της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας με τρόπο που θα δημιουργεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ή μια ολιγοπωλιακή αγορά.  

Για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ η συναλλαγή πρέπει να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018 (οι δεσμευτικές προσφορές έχουν οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου) και υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι ημερομηνίες μετά από 4 χρόνια αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία που καλείται να ανταποκριθεί σε πιεστικές ανάγκες του ελληνικού συστήματος μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια προμήθειας ενέργειας. 

Τέλος για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας επισημαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, προχωρά η εργασία για τη θεσμοθέτηση του νέου μοντέλου αγοράς (target model) το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2018, ενώ έχει εξαλειφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και έχει εγκριθεί το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ που θα τεθεί σε εφαρμογή με τους νέους διαγωνισμούς από τον Απρίλιο.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr