Νέα εποχή για το περιβάλλον της Κρήτης – Έτοιμη η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

 

Μια μεγάλη «πράσινη» επένδυση απολύτως πρωτοπόρα και καθοριστική για το περιβάλλον της Κρήτης εγκαινιάστηκε προ ημερών, αλλάζοντας τα δεδομένα για όλο το νησί. Πρόκειται για τον Πρότυπο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μια μεγάλη και υπερσύγχρονη μονάδα βιοαερίου που δημιουργήθηκε από την Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης, θυγατρική του ομίλου SYCHEM.

Μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τον όμιλο SYCHEM, μέσω της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου «Jessica»-ΠΕΠ Κρήτης.

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο... χωνευτήρι της χώρας, μια μονάδα που στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των υπολειμμάτων σφαγείων, τυροκομείων, εστιατορίων και ελαιουργείων στην Κρήτη, παράγοντας βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια!

Ένα χωνευτήρι που θα μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια κτηνοτροφικά - ζωικά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, υπολείμματα εστιατορίων ξενοδοχείων, γεωργικά απόβλητα κ.α., προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον της Κρήτης.

Έως πρόσφατα, τα εν λόγω υπολείμματα είτε «χάνονταν» σε χωματερές, είτε μεταφέρονταν στην Αττική για επεξεργασία με μεγάλο κόστος. Διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, απόσμησης και επεξεργασίας νερού που αναμένεται να θέσουν νέα πρότυπα στις μονάδες βιοαερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και τούτο διότι εφαρμόστηκαν οι πιο προηγμένες τεχνολογίες στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας, που σχετίζονται με την παραλαβή και διαχείριση των οργανικών εισερχόμενων αποβλήτων, το σύστημα απόσμησης, την αξιοποίηση της παραγόμενης θερμότητας και το καινοτόμο σύστημα βιολογικής επεξεργασίας του υγρού χωνεμένου υπολείμματος.

Η εργοστασιακή μονάδα βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και είναι εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο σαν σύλληψη όσο και σαν εκτέλεση.

Τα δοκιμαστικά της μονάδας έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες, ενώ τα εγκαίνια έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία πολλών παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων-φορέων, αλλά και επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου SYCHEM Αλέξανδρος Υφαντής μετά τα εγκαίνια ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην εργοστασιακή μονάδα και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο συγκεκριμένος σταθμός διαχειρίζεται όλα τα οργανικά απόβλητα από σφάγια μέχρι κοπριά, και η μεγάλη του καινοτομία βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχουν οσμές. Η μονάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα απόσμησης για να μπορεί να βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχει ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα επεξεργασίας του υγρού αποβλήτου ώστε να μην μολύνει το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα σταθμό που δέχεται πολύ δύσκολα οργανικά απόβλητα, ληγμένα τρόφιμα, σφάγια και μπορεί να τα μετασχηματίσει σε ενέργεια, σε θερμότητα, σε νερό και σε εδαφοβελτιωτικό χωρίς να αφήνει κανένα άλλο υπόλειμμα στο περιβάλλον. 

Ο σταθμός αυτή την στιγμή είναι 500 κιλοβάτ έχει άδεια να επεκταθεί στα 2 μεγαβάτ, η επένδυση μέχρι στιγμής μόνο σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ και η συνολική επένδυση με την αγορά γης ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ. Ευχαριστούμε πολύ για την ουσιαστική συνδρομή τους την Περιφέρεια Κρήτης τις υπηρεσίες της, το Δήμο Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση της επένδυσης».

«Πληγή» για τη χώρα η διαχείριση αποβλήτων

Παγκόσμια, υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια για μετριασμό της μόλυνσης από δισεκατομμύρια τόνους περιττωμάτων ζώων και αποβλήτων της μαζικής κτηνοτροφίας και «βιομηχανίας» κρέατος, μέσω ενεργειακής επεξεργασίας και παραγωγής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, με τις μικρές σχετικά κτηνοτροφικές μονάδες, υπολογίζεται ότι παράγονται περίπου 17 -20 εκατ. τόνοι οργανικών αποβλήτων από αυτή τη «βιομηχανία» (βουστάσια, χοιροστάσια, πτηνοτροφία, σφαγεία), που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταφράζονται σε δυνατότητα παραγωγής περισσότερων από 350 μεγαβατόρων (MWh) ετησίως.

Εξ αυτών, ελάχιστα επεξεργάζονται, υπάρχουν μόνο 2-3 μικρές μεμονωμένες μονάδες πανελλαδικά, ενώ εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε παράνομους χώρους απόθεσης, βουνοπλαγιές, χαντάκια και ρεματιές. Βέβαια, η καινούρια μονάδα της SYCHEM θα επεξεργάζεται και πολλά άλλα απόβλητα, όπως από ελαιουργεία κ.λπ.

Ποια είναι η SYCHEM - Αφαλάτωση, υβριδική γεωθερμία, ενέργεια

Η SYCHEM είναι εταιρεία που κατασκευάζει εξειδικευμένα συστήματα επεξεργασίας νερού, ειδικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και συστήματα αβαθούς γεωθερμίας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης μονάδων αφαλάτωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ είναι η μοναδική που αναλαμβάνει από το μηδέν τις κατασκευές, παρέχοντας και υπηρεσίες πλήρους λειτουργίας και συντήρησης εσαεί!

Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι από τις ηγετικές εταιρίες του κλάδου, στην κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού με αντίστροφη όσμωση και στην μελέτη και κατασκευή έργων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και «ψυχή» της επιχείρησης σ' όλα τα επίπεδα είναι ο 43χρονος Αλέξανδρος Υφαντής. Ξεκίνησε ως χημικός – μηχανικός πριν από 21 χρόνια, το 1996 τη μελετητική εταιρεία YFANTIS ENGINEERING Ε.Π.Ε. ως ένα... πειραματικό και ανεπίσημο προσωπικό στοίχημα, εταιρεία που συνεχίζει έως σήμερα να προσφέρει μελέτες και να συνεπικουρεί τον όμιλο SYCHEM σ' όλα τα έργα που αναλαμβάνει.

Το 2001 ίδρυσε τη SYCHEM όπου μέσα σε 15 χρόνια έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη και αρτιότερη επιχείρηση επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης στη χώρα!

Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας έργων τεχνολογικής αιχμής στους τομείς επεξεργασίας νερού, εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Με πρωτοπόρα συστήματα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ και σε ολοκληρωμένα υβριδικά συστήματα διαχείρισης νερού και ενέργειας.

Από ένα αρχικά μικρό γραφείο μελετών πλέον η SYCHEM έφτασε να «παίζει» στο διεθνή στίβο, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα φορείς και υπηρεσίες όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, Αεροδρόμια και ορυχεία!

Η εταιρεία το 2015 απασχολούσε 90 άτομα προσωπικό, το 2016 έφτασε στα 130, ενώ πλέον το 2017 απασχολεί 150 εργαζόμενους, μετά και τη δημιουργία της μονάδας στην Κρήτη. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 32 χρόνια, ενώ το 75% του προσωπικού είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης η βιομηχανική βάση

Η βιομηχανική βάση της SYCHEM βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. του Ηρακλείου Κρήτης όπου διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000m2. Εκεί κατασκευάζονται συστήματα επεξεργασίας νερού (μονάδες αφαλάτωσης με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης - reverse osmosis), προσυγκροτημένα τμήματα συστημάτων γεωθερμίας καθώς και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Μέσω της θυγατρικής εταιρείας Υδρομινωική Α.Ε. που ιδρύθηκε το 2009, στην Κρήτη (παραγωγός νερού) διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Επιπλέον διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραφεία στην Κύπρο, ενώ έχει δημιουργήσει ιδιόκτητη εργοστασιακή μονάδα στην Shanghai της Κίνας, με σημαντικό κύκλο εργασιών στον τομέα της αντιδιαβρωτικής προστασίας πλοίων μέσω της τεχνολογίας των θυσιαζομένων ανόδων (sacrificial anodes).

Στον τομέα της επεξεργασίας νερού είναι επικεντρωμένη στην κατασκευή συστημάτων παραγωγής πόσιμου νερού για την τροφοδοσία διυλιστηρίων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, βιομηχανιών, δήμων κ.α.

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η SYCHEM ΑΕ δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα έργα ανοικτής γεωθερμίας (με χρήση θαλασσινού νερού ή υπόγειων υδάτων, καθώς και υβριδικά συστήματα) για μεγάλες τουριστικές μονάδες (Aldemar, Miraggio Thermal Spa Resort, Limassol Amathus Beach Hotel κ.α.) και βιομηχανίες.

(Απ. Σκουμπούρης, liberal.gr)

 
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr