Το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ ώστε να εντατικοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα μετέφερε χθες με συγκεκριμένες προτάσεις ο υπουργός ενέργειας της χώρας Yuval Steinitz, ο οποίος ε

 

 

Το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ ώστε να εντατικοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα μετέφερε χθες με συγκεκριμένες προτάσεις ο υπουργός ενέργειας της χώρας Yuval Steinitz, ο οποίος είχε επαφές με τους ομολόγους του Π. Σκουρλέτη και Γ. Λακκοτρύπη.


Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, ειδικότερα, συζητήθηκαν δύο ενεργειακά project, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας αλλά και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέσει τις τρεις χώρες. Πρόκειται για δύο γνωστά έργα που αποτελούν το αντικείμενο της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας.

Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που παρουσιάστηκαν χθες από τον κ. Steinitz και οι οποίες διαφοροποιούν σημαντικά το πλαίσιο επί του οποίου εξετάζονται τα δύο έργα και κυρίως το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Ποιες είναι αυτές οι παράμετροι;

Καταρχάς οι νέες ανακαλύψεις και τα νέα σοβαρά και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που ανεβάζουν σημαντικά τις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Steinitz αναφέρθηκε στις μελέτες αυτές και από το βήμα του συνεδρίου Global Oil & Gas όπου ήταν ομιλητής χθες το πρωί, επικαλούμενος τόσο το γαλλικό ινστιτούτο Beicip όσο και την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS. Σύμφωνα με αυτές το εκτιμώμενο ανακτήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου εάν συνδυαστούν οι οικονομικές ζώνες Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου ανεβαίνει στα 10 τρις κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα "major” κοίτασμα, ικανό να συγκριθεί με τεράστιες πηγές όπως τα κοιτάσματα της Β. Θάλασσας που εκμεταλλεύονται Μ. Βρετανία, Ολλανδία και Νορβηγία και τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Ενδεικτική των ισραηλινών προσδοκιών είναι η απόφαση να προχωρήσει σε νέο γύρο παραχωρήσεων για 24 νέα θαλάσσια οικόπεδα, που αντιστοιχούν στο 50% της ισραηλινής ΑΟΖ. Επίσης να θυμίσουμε ότι στον τρίτο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου έδωσαν το παρόν κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως Exxon Mobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil κλπ.

Το δεύτερο δεδομένο που προκύπτει από τις χθεσινές επαφές του κ. Steinitz είναι ότι το Ισραήλ έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε για τις προοπτικές αυτές, με την ΕΕ να ανταποκρίνεται και να δείχνει έντονο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της πολιτικής της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Το τρίτο μήνυμα που μετέφερε ο ισραηλινός υπουργός ενέργειας είναι ότι μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη τα νεότερα ερευνητικά πορίσματα και να έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, γεγονός που θα ανοίξει τη συζήτηση για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στη βασική αγορά στόχο, δηλαδή την Ευρώπη. Το Ισραήλ μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Steinitz θέτει ως στρατηγικής σημασίας στόχο τη συνεργασία με την Ε.Ε.

Σε αυτό το κάδρο μπαίνει πλέον με νέους όρους η τριμερής συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και ειδικότερα το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. "Ο αγωγός αυτός μπορεί να αποτελέσει το βασικό διάδρομο για το αέριο της αν. Μεσογείου προς την Ευρώπη την Ιταλία και τα Βαλκάνια" τονίζει ο κ. Steinitz χαρακτηρίζοντας μάλιστα το έργο ως στρατηγικό και μακρόπνοης σημασίας για την περιοχή και την Ευρώπη. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι έχουν ήδη υπάρξει συναντήσεις ειδικών που μελετούν το έργο, ενώ όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή τριμερή μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ μαζί με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εξετάσουν ενδελεχώς τα αποτελέσματα των αρχικών μελετών και κυρίως τις τεχνικές δυσκολίες , το μήκος, το μέγεθος, τη δυναμικότητα και το κόστος.

Στη συνέχεια τα πορίσματα της μελέτης θα εξεταστούν και θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ το Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνάντησης των τριών πρωθυπουργών θα υπάρξει παράλληλη σύνοδος των υπουργών ενέργειας με αντικείμενο ακριβώς τον αγωγό, που σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο κ. Steinitz μπορεί σε βάθος χρόνου να αποτελέσει έναν βασικό διάδρομο τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες τριμερείς ενεργειακές συνεργασίες, που καταδεικνύει και το ισχυρό ενδιαφέρον των Βρυξελλών για το θέμα, είναι ότι στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στην Ιερουσαλήμ θα παραστεί και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Steinitz ο ίδιος έχει ήδη συναντηθεί με τον Επίτροπο Κανιέτε, ο οποίος έχει παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες και αντιμετωπίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως μια πιθανή πηγή υποκατάστασης του αερίου της Β. Θάλασσας.

(από capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr