Στην Αθήνα η Ιταλική SNAM κρατώντας το «κλειδί» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Θοδωρής Παναγούλης

19 09 2016 | 08:09

Ο κρίσιμος παίκτης, από τις αποφάσεις του οποίου μπορεί να προχωρήσει ή να ναυαγήσει η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Πληροφορίες του energypress που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν κάνουν λόγο για έλευση στην Αθήνα, μέσα στην εβδομάδα, ηγετικών στελεχών της Ιταλικής SNAM, η οποία ως γνωστόν φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους Αζέρους της SOCAR, στην περίπτωση που προχωρήσει το deal, να πάρει το 17% και το management του ΔΕΣΦΑ ώστε να μείνουν οι Αζέροι κάτω από το 50% και με την ιδιότητα του παθητικού μετόχου, όπως έχει επιβάλλει η Κομισιόν.

Οι Ιταλοί όμως, πέραν της φημολογούμενης αρχικής συμφωνίας με τους Αζέρους, έχουν, επιπλέον, καθοριστικό ρόλο για την τύχη του deal, στο βαθμό που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους έχει προτείνει να μετάσχουν με μεγαλύτερο ποσοστό στην περίπτωση που η SOCAR «κάνει πίσω», μετά την περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη για τον επανυπολογισμό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του Διαχειριστή και τη μείωση της "ανακτήσιμης διαφοράς" των προηγούμενων χρόνων.

Με βάση αυτό το σενάριο, το οποίο απαντάει και στην πίεση που άσκησαν τις προηγούμενες ημέρες οι θεσμοί για να κλείσει το συντομότερο δυνατό το deal του ΔΕΣΦΑ με βάση τον τρέχοντα διαγωνισμό, η Ιταλική SNAM θα μπορούσε να πάρει ποσοστό περί το 30%, ενώ και τα ΕΛΠΕ εμφανίζονται πρόθυμα να κρατήσουν το ποσοστό του 35% που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ, κάτι που επιθυμεί και η κυβέρνηση. Στο «παιχνίδι» αυτό πιθανόν να εμπλακεί και η βελγική Fluxys που είχε στο παρελθόν καταθέσει το ενδιαφέρον της για το ΔΕΣΦΑ.

Με την έλευσή τους στην Αθήνα και τις συζητήσεις που προφανώς θα έχουν με την ελληνική κυβέρνηση, οι επιτελείς της Ιταλικής εταιρείας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους σχετικά με την υπόθεση ΔΕΣΦΑ. Από αυτό θα εξαρτηθεί στην πραγματικότητα, εάν η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θα τελεσφορήσει ή όχι, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να βρεθεί φόρμουλα παραμονής των Αζέρων στο παιχνίδι.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στις πρώτες συναντήσεις που είχαν οι Ιταλοί με το ΥΠΕΝ, πριν από περίπου δύο μήνες, δεν έθεσαν θέμα απόσυρσης της τροπολογίας Σκουρλέτη και εν γένει εκινούντο σε κατεύθυνση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί κάποιες προσδοκίες για την συνέχεια της υπόθεσης.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr