Διπλό ενδιαφέρον από τους Ιρανούς για τον τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης και για νέο διυλιστήριο στην Ελλάδα

 Ενδιαφέρον σε δύο επίπεδα, σε ότι αφορά τον ενεργειακό χώρο, έχει εκδηλώσει το τελευταίο διάστημα το Ιράν μέσω των κρατικών του εταιρειών, σε συνέχεια του ανοίγματος που υλοποιεί μετά την άρση της χρόνιας απομόνωσής του από τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ιρανική εταιρεία αερίου NIGC έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο ανάπτυξης του πλωτού τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα η ιρανική εταιρεία πετρελαίου ΝΙΟC έχει καταθέσει πρόταση στα ΕΛΠΕ για την από κοινού κατασκευή νέας διυλιστικής μονάδας στη χώρα μας.

Όσον αφορά το πρώτο project, είναι γνωστό ότι το Ιράν είναι πλέον σε θέση να παραδώσει ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG) και αναζητεί προς τούτο διόδους και πελάτες. Στα μέσα Ιουλίου μάλιστα, κατά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας του Ιράν Bijan Namdar Zangeneh, με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τεμεζούνκα Πέτκοβα, τα Βουλγαρικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο Ιρανός εκδήλωσε ενδιαφέρον να προμηθεύσει η χώρα του με αέριο τόσο την Ελλάδα, όσο και τη Βουλγαρία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο IGB. Παράλληλα τόνισε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται και για την παροχή αερίου στον τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης.

Εν τω μεταξύ, με βάση τα όσα πληροφορείται το energypress, το ενδιαφέρον των Ιρανών έχει κατατεθεί σε συνομιλίες που είχαν με την ελληνική πλευρά και μάλιστα έχει προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο, δηλαδή το Ιράν εμφανίζεται διατεθειμένο να εξετάσει και τη μετοχική του συμμετοχή στο σχήμα που θα κατασκευάσει και εκμεταλλευθεί τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Ενδεικτική, αλλά και χαρακτηριστική πρέπει να θεωρείται η πληροφορία ότι η Ιρανική εταιρεία αερίου NIGC έχει «κλειδώσει» τη συμμετοχή της στο Oil&Gas συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου. Κατά την έλευσή τους στη χώρα μας οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Όσον αφορά τον τομέα του πετρελαίου, είναι επίσης γνωστό από την αρχή του χρόνου, μέσω δηλώσεων που είχε καταγράψει το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι Ιρανοί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε σχέδιο εξαγοράς των EΛΠΕ, κίνηση την οποία στήριζε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν. Η συζήτηση αυτή, η οποία είχε συνδεθεί και με την αποπληρωμή του χρέους που έχουν τα ΕΛΠΕ προς την ΝΙΟC δεν συνεχίστηκε από την ελληνική πλευρά, παρότι σχετική αναφορά υπήρξε και κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι Ιρανοί έχουν βολιδοσκοπήσει τους επιτελείς των ΕΛΠΕ για ένα ακόμα πιο φιλόδοξο και αναβαθμισμένο σχέδιο, δηλαδή για την από κοινού κατασκευή νέου διυλιστηρίου στη χώρα μας, το οποίο θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις ανάγκες εξαγωγών της Ιρανικής πετρελαϊκής παραγωγής.

Για το σχέδιο αυτό έχει υπάρξει σημαντική επεξεργασία, φαίνεται μάλιστα ότι μελετώνται δύο πιθανά σενάρια χωροθέτησης, στην περίπτωση βέβαια που προχωρήσει το project. Το ένα σενάριο «βλέπει» την επέκταση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης και το άλλο την κατασκευή νέας διυλιστικής μονάδας στη Θράκη.

Σημειωτέον ότι η πρόταση των Ιρανών δεν συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή του χρέους των ΕΛΠΕ, αλλά αντίθετα φέρονται διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν με ρευστό τη συμμετοχή τους.

Έτσι κι αλλιώς οι κρατικές εταιρείες του Ιράν αναμένουν να εισπράξουν παγωμένες, λόγω του εμπάργκο, οφειλές από διάφορες χώρες ύψους αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ. Μέρος δε των ποσών αυτών οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να το επενδύσουν σε παραγωγικές υποδομές και άλλα στοιχεία ενεργητικού, που θα συμβάλουν στην προώθηση του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της χώρας μας, οι Ιρανοί βολιδοσκοπούν και τη Βουλγαρία, ως χώρα στην οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παραγωγική βάση για επεξεργασία και εμπορία πετρελαίου. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει πρόσφατα ο Ιρανός Πρέσβης στη Σόφια.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr