1 νεκρός και 29 αγνοούμενοι από έκρηξη σε υπεράκτια πλατφόρμα της Socar στην Κασπία

 

 

 

 

Ένας νεκρός και 32 διασωθέντες είναι ο απολογισμός από τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, στο υπεράκτιο πεδίο Guneshli στην Κασπία Θάλασσα, εν μέσω καταιγίδας.

Σύμφωνα με την κρατική ενεργειακή του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια της νύχτας και οφείλεται στη ζημιά που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σε αγωγό φυσικού αερίου στην πλατφόρμα.

Η ανεξάρτητη επιτροπή για την προστασία των εργαζομένων στο πετρελαϊκό τομέα ανέφερε στο Reuters ότι 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 42 έχουν διασωθεί. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, στην πλατφόρμα απασχολούνταν συνολικά 63 εργαζόμενοι.

Προς το παρόν, εξακολουθούν να αγνοούνται 29 εργαζόμενοι της SOCAR, με τη φωτιά στην πλατφόρμα να συνεχίζει να καίει.

Από την πλευρά του ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, που κάποτε εργάστηκε σε αυτή την πλατφόρμα, κήρυξε την Κυριακή ως «ημέρα εθνικού πένθους», ενώ ο Α' Αντιπρόεδος της SOCAR, Χόσμπαχ Ουσιφζάντε, είπε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι θεωρούνται αγνοούμενοι όσοι δεν έχουν ακόμη βρεθεί και συμπλήρωσε «πιστεύουμε ότι ο Θεός θα τους βοηθήσει, παρόλο που είναι ενδεχομένως αδύνατον».

Επίσης πρόσθεσε πως οι διασώστες αναζητούν επίσης άλλους τρεις εργάτες, τους οποίους παρέσυρε η θάλασσα την Παρασκευή από άλλη πετρελαϊκή εξέδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει φτάσει στη γεώτρηση του πετρελαίου και όπως είπε ο Ουσιφζάντε, η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη κατασβεσθεί πλήρως, αλλά ελπίζει ότι αυτό θα έχει συμβεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Όπως ανακοίνωσε, η εταιρεία θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στις πετρελαϊκές εξέδρες της, πολλές από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr